Di Hawaii,
rumpai laut yang dikenali sebagai 'limu' telah menjadi makanan kegemaran sejak turun-temurun.
Dua spesies yang digemari ialah Enteromorpha prolifera (alga hijau) dan Gracilaria
Coronopifolia (alga merah). Di beberapa tempat di kepulauan Britain, Porphyra
(alga merah) yang dikenali sebagai .purple laver' dimakan dengan beberapa cara.
Alga merah ini mungkin dibasuh dan direbus untuk dijadikan kek leper yang dikenali
sebagai 'laverbread'. 'Purple laver' ini juga boleh dimakan sebagai sayur atau
dikeringkan dan digunakan untuk membuat 'blancmange' dan makanan pencuci mulut
yang lain. Di negara-negara ini, Palmaria (alga merah) atau lebih dikenali
sebagai 'dulse' masih digunakan untuk membuat roti dan makanan pencuci mulut.
Di Jepun,
penyediaan makanan daripada rumpai laut merupakan satu seni. Beberapa spesies
telah ditanam dan aktiviti ini merupakan tradisi yang telah lama diamalkan.
Spesies Laminaria dan Alaria (atau 'kombu') dikeringkan dan dihancurkan sebelum
dimakan. Tumbuhan ini turut digunakan untuk membuat teh dan kandi. Undaria atau
'wakame' ialah satu lagi kelpa yang sedap dimakan secara mentah. Porphyra
digunakan untuk membuat 'nori' (kulit nipis) yang digunakan secara meluas dalam
sup dan sebagai pembungkus 'sushi' (nasi rebus yang disertakan dengan ikan
mentah dan landak laut).
Di
Malaysia, beberapa spesies Caulerpa dan Gracilaria dimakan mentah oleh
masyarakat Melayu tempatan terutamanya di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Di
Sabah, Eucheuma merupakan rumpai laut yang sangat digemari oleh masyarakat tempa-
tan. Terdapat usaha untuk menanam genus ini secara kecil-kecilan di negeri ini.
Rumpai laut juga digunakan sebagai makanan haiwan dan baja. Sebagai makanan
haiwan, makroalga seperti Ascophyllum, Laminaria dan Fucus boleh diberikan
kepada kambing, lembu, kuda, ayam dan babi.
Di Ireland
dan Scotland terdapat industri pemprosesan rumpai laut untuk tujuan ini.
Pertumbuhan haiwan ternakan boleh meningkat dengan cepat memandangkan rumpai laut
kaya dengan mineral dan vitamin. Lembu yang diberi makan rumpai laut juga
didapati menghasilkan susu yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi.Sekiranya
ayam diberi makan rumpai laut, telur yang dihasilkan didapati mempunyai
kandungan iodin yang tinggi.
Masyarakat
di pinggir laut juga menggunakan rumpai laut sebagai baja.Rumpai laut yang
biasa digunakan untuk tujuan ini termasuklah Fucus. Alga perang ini kaya dengan
kalium, fosforus, unsur surih dan bahan pertumbuhan. Rumpai laut dibiarkan reput
di ladang atau dicampurkan dengan bahan organik yang lain. Baja yang terhasil
bukan sahaja memperkaya tanah dengan nutrien tetapi juga membantu dalam
membaiki struktur tanah. Alga koralin seperti Lithotamnion dan Lithophyllum
turut digunakan untuk meningkatkan keasidan tanah.
Rumpai laut
juga banyak mempunyai kepentingan dalam bidang perubatan. Rumpai laut seperti Macrocystis,
Laminaria, Fucus, Sargassum, Turbinaria, Hormophysa dan Hydroclathrus telah digunakan
sejak berkurun-kurun untuk mengubati beberapa penyakit seperti goiter,
disenteri, diarea dan masalah usus kecil dan pundi. Beberapa spesies rumpai laut
dilaporkan mempunyai nilai antibiotik, antibakteria, antikulat, antitumor,
vermifuj dan ubat cacing. Sesetengah spesies pula diketahui boleh merendahkan
tekanan darah dan aras kolesterol plasma.
Rumpai laut menghasilkan
beberapa jenis bahan kimia bak kanji yang dikenali sebagai fikokoloid.
Fikokoloid digunakan dengan meluas dalam industri pembuatan makanan. Kemampuannya
membentuk gel walaupun pada suhu rendah menjadikan fikokoloid begitu berharga.
Bahan-bahan komersil ini banyak mempunyai kegunaan dalam industri terutama sebagai
bahan penebal, pengampai, penstabil dan pembentuk gel.
Salah satu fikokoloid yang
terpenting ialah algin (yang terdiri daripada asid alginik dan garamnya
alginat). Sumber utama algin untuk kegunaan komersil ialah kelpa gergasi, Macrocystis.
Di pantai barat Amerika Utara terutama di California, terdapat hutan kelpa yang
paling luas. Ini menjadikan kawasan ini sebagai kawasan utama penghasilan kelpa
yang paling luas. Ini menjadikan kawasan ini sebagai kawasan utama penghasilan
algin di dunia. Kapal besar digunakan untuk menuai stip dan lamina tumbuhan ini
pada kedalaman 1 hingga 2 meter di bawah permukaan air. Algin juga bolehdiperoleh
dari- pada alga perang lain termasuk Laminaria.
Algin digunakan sebagai bahan
penstabil dan pengemulsi dalam pembuatan hasil tenusu seperti aiskrim dan keju.
Bahan ini memberikan tekstur licin pada aiskrim dengan menghalang pembentukan
molekul ais. Algin juga digunakan sebagai agen pengampai dalam pembuatan bahan
pengilat, farmasi, dadah dan antibiotik. Disebabkan kemampuannya untuk memekat,
algin juga digunakan dalam pembuatan berbagai-bagai hasil daripada syampu dan
krim pencukur hingga kepada plastik dan pestisid. Dalam pemprosesan susu getah
dan pencetakan tekstil, algin digunakan dengan meluas sebagai agen penstabil.
Bahan ini juga digunakan sebagai pengemulsi dalam industri cat dan kosmetik.
Fikokoloid kedua yang boleh
diperoleh daripada rumpai laut ialah karagenan. Bahan ini diperoleh daripada
alga merah seperti Chondrus ('Irish moss') di Atlantik Utara dan Eucheuma di kawasan
tropika. Beberapa spesies Eucheuma telah ditanam secara meluas di Filipina. Karagenan
juga boleh diekstrak daripada beberapa spesies alga merah lain seperti Hypnea
dan Gigartina. Secara kimia, karagenan menyerupai agar-agar tetapi mempunyai
kandungan abu yang tinggi dan memerlukan kepekatan tinggi untuk membentuk gel.
Bahan ini digunakan sebagai agen penstabil dalam aiskrim, ubat gigi, sirap, ubat
batuk, minuman keras dan hasil tenusu. Karagenan juga digunakan untuk membaiki
tekstur roti dan sup.
Satu lagi fikokoloid yang
boleh diekstrak daripada rumpai laut ialah agar-agar. Agar-agar, dihasilkan
oleh alga merah seperti Gelidium, Gracilaria, Pterocladia dan Gelidiella.
Disebabkan kemampuannya membentuk jeli dengan mudah, agar-agar telah digunakan
untuk melindungi ikan dan daging yang ditinkan. Selain itu, agar-agar digunakan
sebagai agen penstabil dalam kosmetik dan farmasi. Bahan ini juga digunakan
untuk pembuatan kertas, filem, krim pencukur dan losyen. Dalam industri
pembuatan bahan kulit, agar-agar memberikan kekentalan dan kesinaran kepada
kulit yang dihasil- kan. Ahli biologi menggunakan agar-agar sebagai medium untuk
mengkultur bakteria dan kulat
(sumber:Universiti Kebangsaan Malaysia)
No comments:
Post a Comment