Sunday, 31 March 2013

PROJEK PENANAMAN RUMPAI LAUT

Sumber:Pejabar Daerah Semporna
Semporna berada pada kedudukan strategik 'ladang' penanaman terbaik rumpai laut di dunia. Ia berkongsi plat lautan dengan Selatan Filipina dan Utara Sulawesi. Kawasan ini sejak dahulu lagi merupakan tempat pembiakan pelbagai spesis karang-laut, rumpai laut, plakton dan pelbagai jenis ikan yang berwarna-warni. Secara semulajadi, ikan-ikan dan makanan laut disini bersaiz besar, segar dan tidak pernah berkurangan. Kunci kepada semua ini adalah kejernihan air laut yang mempunyai nutrien yang tinggi. Atas sebab-sebab ini, maka tidak hairanlah Semporna merupakan pusat penanaman rumpai laut terbesar di Malaysia.

Penanaman rumpai laut di Semporna dimulakan sejak 1970-an lagi. Ladang demonstrasi telah diwujudkan di Pulau Sebangkat pada tahun 1980. Penanaman rumpai laut merupakan alternatif kepada indusrtri perikanan di Semporna. Ramai nelayan dan pengusaha telah mula beralih kepada projek ini. Kini terdapat lebih 10 ladang besar di perairan Semporna.

Rumpai laut yang diusahakan adalah dari jenis 'Euchema cottonii' dan ia memberikan pulangan yang lumayan. Selain disokong oleh pihak berkuasa perikanan Sabah, kerajaan Malaysia juga telah mengisytiharkan yang industri rumpai laut sebagai 'berimpak tinggi' dalam Rancangan Malaysia Ke-Sembilan. Jesteru Daerah Semporna dikehendaki untuk menghasilkan 250,000 tan metrik rumpai laut pada tahun 2010.

Rumpai laut merupakan bahan asas untuk pembuatan sabun, kosmetik, syampoo, makanan dan gelatin. Ia juga boleh dijadikan snek, pembalut sushi, bahan asas ubat gigi dan lain-lain. Bahan utama yang diekstrak keluar dari rumpai laut adalah 'carrageenan'. Inilah bahan yang menjadi penstabil makanan dan kosmetik. Snek rumpai-laut merupakan makanan yang lazat, berprotein tinggi dan penuh dengan khasiat iodin, fosforus, kalsium, zat besi dan vitamin. Selain itu terdapat juga makanan tempatan yang berasaskan rumpai laut seperti 'acar rumpai laut'dan ' isi udang rumpai laut' yang mudah dinikmati di restoran-restoran tempatan.

Anda boleh melihat sendiri kawasan penanaman rumpai laut di perairan Semporna. Kebanyakkan pengendali pelancongan ada menyediakan pakej lawatan di ladang-ladang ini. Sebagai alternatif, jika anda berjalan melawat sekitar pasar ikan Semporna, anda mungkin terjumpa rumpai laut yang dijual oleh orang-orang tempatan.

Sumber: Pejabar Daerah Semporna
Projek penanaman rumpai laut merupakan usaha yang berimpak tinggi, lumayan dan meningkatkan ekonomi penduduk Semporna. Banyak pihak dari dalam dan luar negeri melabur dalam industri ini. Apa yang kurang hanyalah kilang memproses rumpai laut yang setakat ini hanya ada 2 buah sahaja di Semporna. Kedua-dua kilang ini hanya memproses secara asas terhadap bahan mentah tadi. Tiada satupun kilang yang benar-benar wujud untuk memproses rumpai laut menjadi produk akhir, produk katalis atau produk makanan komersil di Semporna. Memandangkan potensi dan permintaan tinggi dari negara Jepun, Korea, Amerika Syarikat dan China, maka pihak berkuasa tempatan Semporna sangat mengalu-alukan bakal pelabur untuk menjayakan industri ini supaya target pengeluaran yang diwartakan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 2010 berjaya.

(sumber: Pejabat Daerah Semporna)

Kita telah melihat dengan ringkas kepentingan rumpai laut secara komersil. Walaupun sumber ini terdapat dengan banyak di Malaysia, tapi setakat ini belum ada usaha untuk mengekploitnya dengan meluas seperti yang telah dilakukan di negara-negara jiran terutama di Filipina. Gracilariaatau dikenali sebagai 'saghe' telah menjadi sebahagian diet masyarakat di Kelantan dan Terengganu. Di Langkawi, penduduk menggunakan Caulerpa ('lato') sebagai makanan tambahan. Setakat ini, Gracilaria dan Caulerpa hanya diperoleh dari persekitaran tetapi tidak ditanam. 

Sebanyak lebih kurang 500 spesies telah dikenal pasti dan digunakan di seluruh dunia sama ada sebagai makanan, foder atau sumber fikokoloid. Namun hanya kira-kira 20 spesies daripada .l.l genus telah ditanam dengan jaya. Aktiviti penanaman rumpai laut jenis rumpai laut utama yang ditanam ialah Po)rphyra, Eucheuma, Laminaria dan Undariar . 

Rakyat Jepun telah lama berkecimpung dalam penanaman 'nori' atau Porphyra sejak 300 ratus tahun dulu. Pada peringkat awal, penanaman spesies ini tertumpu di Teluk Tokyo. Sekarang ini usaha penanaman ini tersebar luas ke tempat-tempat lain di Jepun. Penanaman ..'nori' bermula dengan mengumpulkan spora dari peringkat makroskopik. Spora ini akan dibiarkan berkembang kepada peringkat mikroskopik di dalam tangki di rumah hijau. Peringkat sporofit yang diperoleh akan dipindahkan ke laut dan dibiar- kan matang pada jaring atau tali. 

Walaupun terdapat permintaan untuk rumpai laut yang menghasilkan fikokoloid, namun penanamannya tidak dapat dilakukan memandangkan pulangannya yang kecil. Pada tahap teknologi sekarang, pengumpulannya dari persekitaran lebih menguntungkan daripada penanaman sendiri tumbuhan ini. Namun, pergantungan yang besar terhadap alam semula jadi sebagai bekalan rumpai laut mempunyai keburukan. Bekalan yang tidak menentu akan menjadikan industri mengekstrak fikokoloid menanggung risiko yang tinggi. Di Filipina, usaha penanaman Eucheuma untuk karagenan telah dimulakan dan telah menampakkan hasil yang memberangsangkan. Kejayaannya antara lain disebabkan oleh kos pengeluarannya rendah (tenaga manusia yang murah) dan karagenan yang diekstrak bermutu tinggi. 

                Kejayaan penanaman sesuatu spesies rumpai laut bergantung pada pengetahuan ten- tang biologi asas spesies tersebut. Antara lain, kitar hidup dan faktor persekitaran yang mempengaruhi setiap peringkat dalam kitar hidup tumbuhan tersebut perlu diketahui. Penyelidikan perlu dilakukan 


No comments:

Post a Comment