![]() |
Sumber:Pejabar Daerah Semporna |
Penanaman
rumpai laut di Semporna dimulakan sejak 1970-an lagi. Ladang demonstrasi telah
diwujudkan di Pulau Sebangkat pada tahun 1980. Penanaman rumpai laut merupakan
alternatif kepada indusrtri perikanan di Semporna. Ramai nelayan dan pengusaha
telah mula beralih kepada projek ini. Kini terdapat lebih 10 ladang besar di
perairan Semporna.
Rumpai
laut yang diusahakan adalah dari jenis 'Euchema cottonii' dan ia memberikan pulangan yang lumayan. Selain
disokong oleh pihak berkuasa perikanan Sabah, kerajaan
Malaysia juga telah mengisytiharkan yang industri rumpai laut sebagai 'berimpak
tinggi' dalam Rancangan Malaysia Ke-Sembilan. Jesteru Daerah
Semporna dikehendaki untuk menghasilkan 250,000 tan metrik rumpai laut pada
tahun 2010.
Rumpai
laut merupakan bahan asas untuk pembuatan sabun, kosmetik, syampoo, makanan dan
gelatin. Ia juga boleh dijadikan snek, pembalut sushi, bahan asas ubat gigi dan
lain-lain. Bahan utama yang diekstrak keluar dari rumpai laut adalah 'carrageenan'.
Inilah bahan yang menjadi penstabil makanan dan kosmetik. Snek rumpai-laut
merupakan makanan yang lazat, berprotein tinggi dan penuh dengan khasiat iodin,
fosforus, kalsium, zat besi dan vitamin. Selain itu terdapat juga makanan
tempatan yang berasaskan rumpai laut seperti 'acar rumpai
laut'dan ' isi udang
rumpai laut' yang mudah dinikmati di restoran-restoran tempatan.
Anda
boleh melihat sendiri kawasan penanaman rumpai laut di perairan Semporna.
Kebanyakkan pengendali pelancongan ada menyediakan pakej lawatan di
ladang-ladang ini. Sebagai alternatif, jika anda berjalan melawat sekitar pasar
ikan Semporna, anda mungkin terjumpa rumpai laut yang dijual oleh orang-orang
tempatan.
![]() |
Sumber: Pejabar Daerah Semporna |
(sumber: Pejabat Daerah Semporna)
(Sumber: Universiti Kebangsaan Malaysia)
Kita telah
melihat dengan ringkas kepentingan rumpai laut secara komersil. Walaupun
sumber ini terdapat dengan banyak di Malaysia, tapi setakat ini belum ada
usaha untuk mengekploitnya dengan meluas seperti yang telah dilakukan di negara-negara
jiran terutama di Filipina. Gracilariaatau dikenali sebagai 'saghe' telah
menjadi sebahagian diet masyarakat di Kelantan dan Terengganu. Di
Langkawi, penduduk menggunakan Caulerpa ('lato') sebagai makanan tambahan.
Setakat ini, Gracilaria dan Caulerpa hanya diperoleh dari persekitaran tetapi
tidak ditanam.
Sebanyak
lebih kurang 500 spesies telah dikenal pasti dan digunakan di seluruh dunia
sama ada sebagai makanan, foder atau sumber fikokoloid. Namun hanya
kira-kira 20 spesies daripada .l.l genus telah ditanam dengan jaya.
Aktiviti penanaman rumpai laut jenis rumpai laut utama yang ditanam ialah
Po)rphyra, Eucheuma, Laminaria dan Undariar .
Rakyat
Jepun telah lama berkecimpung dalam penanaman 'nori' atau Porphyra sejak 300
ratus tahun dulu. Pada peringkat awal, penanaman spesies ini tertumpu di
Teluk Tokyo. Sekarang ini usaha penanaman ini tersebar luas ke
tempat-tempat lain di Jepun. Penanaman ..'nori' bermula dengan
mengumpulkan spora dari peringkat makroskopik. Spora ini akan dibiarkan
berkembang kepada peringkat mikroskopik di dalam tangki di rumah hijau.
Peringkat sporofit yang diperoleh akan dipindahkan ke laut dan dibiar- kan
matang pada jaring atau tali.
Walaupun
terdapat permintaan untuk rumpai laut yang menghasilkan fikokoloid, namun penanamannya
tidak dapat dilakukan memandangkan pulangannya yang kecil. Pada tahap teknologi
sekarang, pengumpulannya dari persekitaran lebih menguntungkan daripada penanaman
sendiri tumbuhan ini. Namun, pergantungan yang besar terhadap alam semula
jadi sebagai bekalan rumpai laut mempunyai keburukan. Bekalan yang tidak
menentu akan menjadikan industri mengekstrak fikokoloid menanggung risiko
yang tinggi. Di Filipina, usaha penanaman Eucheuma untuk karagenan telah
dimulakan dan telah menampakkan hasil yang memberangsangkan. Kejayaannya
antara lain disebabkan oleh kos pengeluarannya rendah (tenaga manusia yang
murah) dan karagenan yang diekstrak bermutu tinggi.
Kejayaan
penanaman sesuatu spesies rumpai laut bergantung pada pengetahuan ten- tang
biologi asas spesies tersebut. Antara lain, kitar hidup dan faktor
persekitaran yang mempengaruhi setiap peringkat dalam kitar hidup tumbuhan
tersebut perlu diketahui. Penyelidikan perlu dilakukan
(Sumber: Universiti Kebangsaan Malaysia)
No comments:
Post a Comment